Jongeren en school

Jongeren en school

Al op jonge leeftijd krijg je te maken met verwachtingen. Hoge verwachtingen soms. Van ouders, van school, van mensen met wie je dagelijks omgaat, van ‘de maatschappij’, van beelden in de media en uiteindelijk van jezelf.
Meestal probeer je daaraan te voldoen, zo goed als je kunt. Maar soms wordt de druk te groot. Het gevoel van veel moeten en daar niet aan kunnen ontsnappen.
Want tegelijk met die verwachtingen heb je te maken met veel onzekerheden. Over de toekomst bijvoorbeeld. Over dingen waar je weinig of niets aan kunt doen, hoe graag je dat ook zou willen.
Ondertussen moet je wel beslissingen nemen en daar kun je niet aan ontkomen. Beslissingen waar voor jezelf veel vanaf hangt.

Als het je echt te veel wordt, ga je dat merken. Er kunnen verschillende dingen gebeuren. Je kunt je niet meer concentreren, het gaat slecht op school, je bent bang om te falen, raakt sneller in conflict, doet onverschillig tegen mensen die om je geven, je gaat malen in je hoofd,  je durft jezelf niet meer te zijn. Je trekt je misschien terug of raakt juist geïrriteerd en reageert agressief. Dit kan een negatieve spiraal worden waar je steeds moeilijker uitkomt.
Maar hier uitkomen kan wel! In een aantal coachingsgesprekken komen patronen boven tafel die je samen met je coach kunt doorbreken.